Residu tèxtil, fracció obligatòria a tots els municipis a partir del 2025.

La indústria de la moda és la segona més contaminant del món.

La roba val poc però ens costa molt. La roba cada vegada té un preu mes baix, ens podem permetre renovar l'armari cada temporada i de fet ho fem. Les tendències de moda van a un ritme malaltís, estampats i dissenys passen de ser l'última moda a estar desactualitzats en menys d'un any. Anar a la moda obliga a estar contínuament llençant molta roba en perfecte estat.

Però perquè nosaltres puguem renovar l'armari més sovint, la terra acaba esterilitzada i molts aqüífers es contaminen. La indústria de la confecció es la segona més contaminant del món.I perquè aquí cada dia la roba sigui més barata, algú ha d'acceptar treballar per menys en algun altre punt del planeta.

A més, la indústria de la moda produeix més emissions de carboni que tots els vols i enviaments marítims internacionals junts, amb les conseqüències que això comporta en el canvi climàtic i l'escalfament global.

A Bangladesh, un dels grans epicentres de la producció tèxtil mundial, els rius es tenyeixen del color de moda cada temporada.

El problema no és només la indústria en sí i com fabrica. També és preocupant la manera en què consumim aquests productes.

És normal que desitgem roba que mai ens posarem?

És normal que hi hagi aglomeracions a les botigues durant les rebaixes només perquè tot és mes barat?

Fa uns anys vèiem normal que la gent ens tirés el fum a la cara; ara ja no s'accepta Desitgem que en un futur ningú accepti veure la quantitat de roba llençada a les nostres ciutats.


                                              TRAJECTÒRIA

Upcycling Barcelona és una associació impulsora d'un corrent de moda basat en la reutilització, és a dir, Upcycling.
El projecte va néixer a la Barcelona l'estiu del 2015, però no és fins la primavera del 2018 que comencem a treballar de manera més estable.
Des de llavors hem treballat i col·laborat en diferents espais i centres educatius. Fent cursos, tallers i activitats en diferents formats i dirigits a públics diferents (adults, joves i nens) per promoure la moda i el disseny basat en la reutilització de tèxtils i roba en desús. 
Durant l'any fem cursos de costura, de patronatge, costumizatge i Upcycling. 
També hem dissenyat activitats i esdeveniments de sensibilització a les alternatives de la industria tèxtil. I hem treballat en el disseny i confecció per companyies de teatre. 


L' Associació Upcycling Barcelona està formada per un  grup de persones provinents de diferents disciplines, el disseny de moda, vestuari, Psicologia, educació ambiental, creiem en la generació d'alternatives , l'experimentació i el valor de treballar en equip com a mitjà per enfortir la nostra feina.

Treballem per una moda alternativa amb valors ètics. 

Marta Gaja

Secretaria  d'Upcycling Barcelona

Dissenyadora amb marca pròpia des de fa 18 anys. Treballa el punt i els teixits naturals alhora que ho combina amb teles i fornitures antigues creant  peces úniques per dona i nena. Tómboto marca de roba infantil. 


Mike Lockwood

Tresorer d'Upcycling Barcelona.


VULL APUNTAR-ME